ШРИ ЛАНКА – ОБИКОЛЕН ТУР ПО МАРШРУТА НА КУЛТУРНИЯ ТРИЪГЪЛНИК

15 Януари 2022 - 22 Декември 2022
9 Дни / 7 Нощувки
ШРИ ЛАНКА – ОБИКОЛЕН ТУР ПО МАРШРУТА НА КУЛТУРНИЯ ТРИЪГЪЛНИК
 
Пинавала – Анурадхапура – Полонаруа – Сигирия – Дамбула – Матале – Канди – Нувара Елия - Коломбо
 
9 дни/ 7 нощувки
 
Цена на човек в двойна стая: 1699 евро

 Програмата е индивидуална и не е свързана с минимум брой участници.  
Цената не е валидна за периода на Новогодишните празници. 
Посочените цени са калкулирани по най-ниските цени на самолетните билети и важат за ограничен брой места до изчерпване на количествата.

Програма

ден
1
Първи ден София - Коломбо
Отпътуване от летище София през транзитно летище до Коломбо.
ден
2
Втори ден Коломбо – Сигирия вечеря
Кацане на летището в Коломбо. Посрещане от представител на партньора на туроператора в Шри Ланка. Трансфер до Сигирия (около 165 км).
По пътя ще посетим приют за слонове, за да видите стадо от слонове, включително и бебета, които се хранят от биберон по три пъти на ден. Приютът е създаден през 1975 г., намира се на брега на река Маха Ойа. Сиропиталището осигурява подслон на млади слонове, които са прогонени или са изгубили естествената си среда, поради редица причини като промени в околната среда в резултат на проекти за развитие или са изоставени от родителите си и др.
Посещение на приют за слонове – 30 евро на човек
По пътя за Сигирия ще посетим и храма Ethugala Raja Maha Viharaya в Курунегала.
Храмът Ethugala Raja Maha Viharaya в Курунегала е гробница-храм, построена от крал Суратиса. В този храм има два образа от периода на Анурадхапура, направени от камък. Дизайнът е в стил Канди.
До тази гробница-храм има още една по-малка, в която можете да видите рисунки на тавана и по стените, изобразяващи будистки истории. В нея също има няколко каменни гравюри от древни времена. Това посещение е включено в цената.
Настаняване, вечеря и нощувка в хотел Camellia Resort & Spa 4* Сигирия или подобен.
ден
3
Трети ден Анурадхапура закуска и вечеря
След закуска, рано сутринта се отправяме към Анурадхапура – Първата столица от V век преди Новата Ера. Анурадхапура датира от V век преди Новата Ера. Известен е със своите добре запазени останки от древната цивилизация в Шри Ланка. В този древен град е имало отделни гробища за нисшите и висши касти, жилища, болници. Водоснабдяването е било осигурено от резервоари. Бил е третата столица на Кралство Раджарата. Анурадхапура е един от най-старите постоянно населени градове в света и един от осемте обекта на Световното културно наследство в Шри Ланка. Смята се, че от четвърти век преди Новата Ева до началото на единадесети век след Новата Ера е бил столица на синхалите. През този период той си остава един от най-стабилните и дълготрайни центрове на политическа власт и градски живот в Южна Азия. Древният град, смятан за свещен от будисткият свят, днес е заобиколен от манастири, които обхващат площ от над 40 квадратни километра. По време на посещението на Свещеният град Анурадхапура, ще имате възможността да видите много археологически и исторически обекти като:
Isurumuniya – първият храм, построен на острова през 6 век в стил Гупта, известен с дърворезбата на двойка - жена, седнала в скута на мъжа, вдигнала предупредително пръст, най-вероятно като проява на сдържаност, мъжът показва безразличие. Фигурите представят любовта на сина на Дутугемуну – Салия и девойката от нисша каста Асокамала. Предполага се, че се е отказал от трона заради нея.
Дървото Sri Maha Bodhi – с история повече от 2300 години, засадено от фиданка от оригиналното дърво, при което Буда е получил просвещение.
Ruwanveliseya – най-голямата ступа на острова. Построена от Крал Дутугемуну през 140 година преди Новата Ера, който станал господар на Шри Ланка след победата над Крал Елара. През 19 век ступата била древна развалина. В ранните години на 20 век е била реновирана след усилията за набиране на средства на синхалите.
Jethawanaramaya – този храм е известен като една от най-високите сгради в древния свят – висок 122 метра. Структурата му е от значение за историята на острова – представя напреженията между теченията в Будизма – Теравада и Махаяна.
Abhayagiriya – манастирски център, който в първоначалния вид е съвпадал по големина с Пирамидите в Гиза и е бил най-високата тухлена сграда в света. Затова е бил обявен като част от Световното културно наследство.
Twin Ponds - Kuttam Pokuna или езерата близнаци са още едно от хидроложките инженерни чудеса на древна Шри Ланка. Тези две езера най-вероятно са били използвани от монасите за къпане. Произходът е неизвестен, но се предполага, че са построени по време на царуването на Крал Агабоди (575-608).
Elephant Bath (Eth Pokuna) – мястото, където е била банята за слонове е заобиколено от джунгла, с дължина 159 м, широчина 53 метра и 10 метра дълбока, смятано за резервоар за манастира Abhayagiri. Без съмнение цяло стадо слонове може да се къпе тук.
Stone Bridge (Gal Palama) – двата каменни моста се намират над Малвату Ойа и Йода Ела. Първият мост, който ще видите е над Йода Ела, направен изцяло от скални плочи.
Thuparamaya – първата ступа, построена в Шри Ланка след въвеждането на будизма. Името идва от ступа "stupa" и "aramaya" - жилищен комплекс за монаси .
The Samadhi Statue – позата на медитация. Буда е изобразен в поза Dhyana Mudra – позата на медитация, свързана с неговото първо просвещение.
Посещение на Анурадхапура – 45 евро на човек
Вечеря и нощувка в хотел Camellia Resort & Spa 4*.

ден
4
Четвърти ден Полонаруа – Сигирия закуска и вечеря
След закуска продължаваме нашият тур към Полонаруа – Средновековната столица на Шри Ланка през 11 век.
Втората столицата на Шри Ланка, която датира от 11-ти и 12-ти век след Христа. Днес е в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Тук ще видите останките от Кралския дворец Гал Вихарая, където се намират четири великолепни каменни скулптури на на Буда, в неговите традиционни три пози - “Изправения”, “Седящия” и “Полегналия” Буда. Ще посетите залата за аудиенции, лотосовата баня, статуята на Цар Паракрамабаху и Паракрама Самудрая - езеро, построен от крал Паракрамабаху Велики. Полонарува е осеяна с реставрирани руини. Сред тях най-впечатляващи са Ланкатилаке, Ватадаге и други останки от бившия храм, пазил единствената реликва от Буда - неговият зъб.
Посещение на Старинният град Полонаруа – 40 евро на човек
След обяд отправяме към Сигирия - една от най-интересните природни и исторически забележителности на Шри Ланка, обект на Световното културно наследство. Сигирия или Лъвската скала се издига живописно на височина от 180 метра над тропическата джунгла. На върха на платото Сигирия се намират загадъчните и привлекателни руините на древен град-крепост. Склоновете на платото са толкова стръмни и недостъпни, че дълго време тук никой не можел да се изкачи. Едва през 18-ти век група ловци успели да преодолеят всички препятствия и били поразени от невероятните гледки. И ето вече няколко века учени от цял свят се опитват да разкрият тайните на планината. Някои смятат, че крепостта е била великолепен дворец на крал Кашиапа, владял тези земи през 5-ти век. Свидетелство за живота в двореца са великолепните стенописи, съхранени до днес. Според други теории прекрасното съоръжение е подарък от краля за монасите от култа Махаяна, които живеели в скалните будистки манастири в района. Защитниците на тази теория смятат, че древните фрески изобразяват сцени с участието на богинята Тара - майка на всички Буди. Предстои ни изкачване до древните руини. Стръмна спираловидна стълба ще ни отведе до световноизвестните фрески. От върха на платото се разкриват чудени гледки, а старинните останки ще предизвикат въображението ви. ЗАБЕЛЕЖКА: Пълният маршрут включва изкачване на значителен брой стъпала. Ако имате затруднения, можете да се изкачите само до някои от по-долните нива на комплекса, които включват световноизвестните стенописи
Посещение на Сигирия – 50 евро на човек
Завръщане в хотел Camellia Resort & Spa 4*. Вечеря и нощувка.
ден
5
Пети ден Дамбула – Матале – Канди закуска и вечеря
След закуска се отправяме към Дамбула.
Следващата ни спирка и едно от най-впечатляващите места в Шри Ланка – Дамбула (включено в цената). Градът е известен с будисткия пещерен храм със същото име. Скалният храм е построен през 1 век преди н.е. от крал Валагамбаху, а днес е в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Това е най-впечатляващият пещерен храм в Шри Ланка. Комплексът е разположен на върха на планината, на височина 350 м (около 300 стъпала) и се състои от пет отделни пещери с над 2000 кв.м. стени и тавани, покрити със стенописи. Това е най-голямата открита досега в света изрисувана площ. Тук ще видите над 150 изображения на Буда. Най-голямото от тях е колосална фигура, гравирана в скалата, с размери над 14 м. През XII век, по време на управлението на крал Нисанкамала, храмът бил реставриран, а 73 статуи на Буда са били покрити със злато. От този момент той е наричан "Златният Пещерен Храм“. Някои от древните статуи в Дамбула са на възраст над 2000 години.
Отпътуваме за последната кралска столица на Шри Ланка – Канди (70км). По пътя ще посетим градина за екзотични подправки (включено в цената). Ще разберете защо наричаме Шри Ланка Островът на подправките. С подправките е свързана цялата история на колонизацията на острова. Ще се запознаете с огромното разнообразие от ароматни растения и процеса на отглеждането им. Ще видите демонстрации за използване на подправките в кулинарията и медицината (аюрведа техники), известни по цял свят.
Продължаваме за Канди - древната кралска столица на Шри Ланка, свещено място за будистката вяра. Скрит зад планини и джунгли, над 200 години Канди давал успешен отпор на три колониални държави. През 1815 г градът капитулирал пред англичаните. В миналото името Канди се свързвало с представата за разкош и великолепие. Тук пред вас ще оживеят много от легендите, традициите и фолклора, свързани с митичния град. Вторият по големина град на Шри Ланка е известен преди всичко със своята удивителна реликва - Свещеният зъб на Буда. Той се съхранява в храма Далала Малигава, построен специално за защита на ценната светиня. В продължение на векове право да виждат реликвата имали само кралете и най-висшите държавни служители. Смятало се, че който притежава Зъба, ще властва над страната. Затова той бил винаги добре пазен. Ще минете покрай изкуственото езеро, построено от последния Крал Синхала през 1798 г.
Вечерта ще посетите културно шоу в Канди с традиционни танцьори от Канди и барабанисти.
Посещение на храма на Свещеният зъб на Буда – 15 евро + Културно шоу – 10 евро
Вечеря и нощувка в хотел Ozo Kandy 4* Kaнди или подобен.
ден
6
Шести ден Перадения - Канди закуска и вечеря
Закуска. Ще имате възможността да видите града от птичи поглед, ще посетим музей за скъпоценни камъни, където ще видите историята как от суров камък се преобразува в скъпоценен камък. По желание посещение на Кралската ботаническата градина Пераденя - една от най-красивите и впечатляващи ботанически градини в Азия. Създадена като градина за удоволствия от Крал Синхала, по-късно Пераденя била разширена и обогатена от британците. Тук ви очаква невероятно разнообразие от екзотични дървета, всякакви видове растения и цветя и възможност да попълните албумите си с красиви снимки. Свободно време за разходка из града.
Посещение на Кралската ботаническата градина Пераденя – 15 евро на човек
Вечеря и нощувка в хотел Ozo Kandy 4* Kaнди.

ден
7
Седми ден Нувара Елия закуска и вечеря
След закуска продължаваме нашето пътешествие към Нувара Елия – ‘‘Малката Англия‘‘, заобиколена от ‘‘Зелени килими‘‘ – хълмове, покрити с чаени плантации и каскадни водопади сред удивителни красиви пейзажи.
Нувара Елия … сгушена в гориста местност, в подножието на най-високия връх в Шри Ланка – връх Пидуруталагала. Този регион се намира на 6183 фута над морското равнище. Климатът се свеж и с усещане за хладно време, нетипично за Шри Ланка. Спокойната атмосфера, отдалечеността от шума и суетата на Коломбо прави града да изглежда като част от английска провинция с езера и чист въздух.
Необичайни растения, птици и животни има тук сред природни дадености като водопади и пещери.
Голф игрището – едно от най-добрите и живописни в Азия, Англиканската църква ‘‘Света Троица‘‘, красиви паркове, поддържани зелени площи и живи плетове допринасят в атмосферата да се усеща носталгия.
По път ще посетим чаена фабрика и плантация, за да станете свидетели на производствения процес на световно известния Цейлонски чай, както и да опитате чаша чист чай.
Ще продължим с разглеждане на забележителностите на града – парка Виктория, езерото Грегъри, голф игрището, пазара и др. Свободно време.
Настаняване, вечеря и нощувка в хотел Araliya Green Hills 4* или подобен.

ден
8
Осми ден Коломбо закуска и вечеря
Закуска. Отпътуване към Коломбо – ‘‘Търговската столица‘‘. Коломбо е очарователен град, не само с баланса между Изтока и Запада, но и между миналото и настоящето. Намира се на 35 км на юг от международното летище. Наличието на атракции, възможностите за пазаруване, дегустиране на ястия от различни кухни и др. правят много интересен. Много често по сенчестите булеварди можете да видите непокътната колониална архитектура. Ще посетим най-интересните забележителности на града – будистки храм до езерото, холандската църква Wolvendhal, мемориалният комплекс Bandaranayake Memorial International Conference Hall (BMICH), Канелените градини, Nelum Poluna – новооткритият театър за сценични изкуства с неговата модерна архитектура, хиндуистки храм и Кметството (сградата прилича на Белия дом). Ще посетите и интересни места за изгодно пазаруване на дрехи или магазини за бижута и сувенири.
Вечеря и нощувка в хотел Ramada Colombo 4* Коломбо или подобен.
ден
9
Девети ден Коломбо – София закуска
Закуска и освобождаване на хотела. Трансфер до летището в Коломбо за обратен полет до България през транзитно летище. Пристигане в София.

Важно:
Настаняването в хотелите е след 14:00 ч., а освобождаването на стаите - до 11:00 ч.
Цените са формирани при следния валутен курс: 1 USD = 0.94 EUR. При увеличение на валутния курс на щ. долар към еврото туроператорът си запазва правото да промени цената към момента на доплащане.
Последователността на посещение на включените в програмата обекти може да бъде променена по преценка на местния туроператор.
Визов режим:
Виза за Шри Ланка – 35 USD. Подаването на документите за виза за Шри Ланка се извършва от туроператора четири седмици преди отпътуване и се полага в паспорта при кацане на летище Коломбо.
 
Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията:
Програмата е индивидуална и не е свързана с минимум брой участници.
 
Начин на плащане:
Депозит в размер на 50% от пакетната цена при приемане на офертата и записване.
Доплащане 40 дни преди датата на заминаване. Цените се заплащат в ЛЕВА по фиксинга на БНБ.
Допълнителни екскурзии:

Допълнителните екскурзии по програмата се заявяват и заплащат в България. 
Условия за анулация и неустойки:
До 60 дни преди датата на пътуването – глоба за самолетните билети, определена от авиокомпанията.
До 40 дни преди датата на пътуването 70 % от общата сума
От 39 до 15 дни преди датата на пътуването 100 % от цената на пътуването.
Необходими документи:
Задграничен паспорт с валидност минимум 6 месеца от датата на връщане
За деца под 18 години – нотариално заверена родителска декларация за съгласиe       
За пътуване в Шри Ланка не се прилагат задължителни имунизации и ваксинации. Няма задължителни медицински и здравни изисквания

Camellia Resort Spa****

Шри Ланка / Коломбо

Разположен в Audangawa, Сигирия, хотел Camellia Resort е отличното място за вашето спокойно и удобно пребиваване в сърцето на Шри Ланка. Стилният хотел с обширна, зелена територия и отлично обслужване ще ви предразположи за истински релакс. Хотелът е изграден в еко стил и разполага със СПА център, в който ще ви предложат релаксиращи аюрведа процедури на изгодни цени. Camellia Resort Spa предлага добре обзаведени стаи с безплатен Wi-Fi, както и открит плувен басейн. Camellia Resort Spa е идеален избор за тихо и луксозно настаняване хотел в близост до осмото чудо света - Сигирия, в района на културния триъгълник на Шри Ланка.

Вижте още


Още хотели по офертата

OZO Kandy
OZO Kandy****
цена от 1496 € /2926 лв./
Aliya Resort and SPA
Aliya Resort and SPA****
цена от 1496 € /2926 лв./
цена от 1699 € /3323 лв./
Цената включва
 • самолетен билет София – Коломбо - София през транзитно летище с включени летищни такси;
 • 7 нощувки в 4* хотели:
 • 3 нощувки със закуски и вечери в хотел Camellia Resort & SPA 4*, Сигирия
 • 2 нощувки със закуски и вечери в хотел Ozo Kandy 4*, Kaнди
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел Aralia Green Hills Resort 4*, Нувара Елия
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел Ramada Colombo 4*, Коломбо
 • климатизиран транспорт по описания маршрут
 • екскурзоводско обслужване по време на тура на английски език
 • БОГАТА туристическа програма и входни такси за посочените обекти по програмата – храмът Ethugala Raja Maha Viharaya, Дамбула, градина за подправки, обиколен тур на Коломбо
 • медицинска застраховка с покритие 10 000 евро на човек със ЗАД ‘‘Армеец‘‘
Цената не включва
 • Виза за Шри Ланка - 35 щатски долара
 • Допълнителни екскурзии
 • Доплащане за хотелското настаняване по време на празника Перахера в Канди през юли или август
 • Бакшиш за местния гид и шофьор: (около - 30 – 40 щатски долара на човек)
 • Застраховка ‘‘Отмяна на пътуване‘‘ и прекъсване на пътуването по неотложни независещи от клиента причини – по желание и при записване.
 • Напитки по време на хранене и лични разходи
Специални предложения
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах