10 факта за едно от най-модерните летища в света Hamad International Airport - DOHA


02 Август 2016

Hamad International Airport се намира в столицата на Катар – Доха. Съоръжението, което е наистина впечатляващо, смени остарялото летище на 30 април 2014 г., когато беше открито официално. Вижте 10 факта за едно от най-модерните летища в света:

  1. Летището в Доха разполага с две от най-дългите писти в Азия. Всяка от тях е с дължина повече от 4.2 км. Разположено на площ от над 29 квадратни километра, то е деветото по големина летище в света.
  2. Построяването на летището отнема цели 10 години. Първоначалните планове са то да бъде открито през 2009 г., но в крайна сметка националният превозвач и останалите авиокомпании се местят на него през май 2014 г. Строителството, което започва през 2005 г., струва 16 млрд. долара.
  3. Част от съоръжението се намира върху изкуствен остров във водите на океана.
  4. По проекта са работили над 50 000 души, сред които над 1000 архитекти, проектанти, консултанти, инженери и други. Все още не всички части от летището работят.
  5. Предвижда се на него да бъде изграден вътрешен транспорт, който да превозва пътниците от единия до другия му край, както и още един хотел. Междувременно в неговата конструкция има над 100 отделни сгради.
  6. Първоначалният годишен капацитет на HIA е близо 29 млн. пътници годишно. Когато обаче летището бъде окончателно завършено, то ще може да поеме 50 млн. пътници на година. Това ще го доближи по трафик до летища като Haneda Airport в Токио, Changi Airport в Сингапур, дубайското летище и лондонското Heathrow.
  7. Най-големият наемател на летището е държавният превозвач Qatar Airways. Авиокомпанията лети до над 150 дестинации в света.
  8. В Duty Free зоната на летището са разположени повече от 70 бутици на популярни световни марки, както и над 30 кафенета и ресторанти.
  9. Освен една от най-големите безмитни площи в света, HIA предлага на пътниците и луксозен хотел - Airport Hotel. От неговите стаи пътниците имат директен поглед към летището, като разполагат и със спа център и басейн.
  10. Сред удобствата, които летището предлага на своите пътници, са лъскави работни станции с компютри Apple, семейни стаи за почивка, обособени места за гледане на телевизия, стаи за пушене, за молитва и други. 

Блог
Специални предложения
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах