Тадж Махал - най-романтичното творение в Индия


24 Ноември 2014

 

Тадж Махал е най-известната забележителност в Индия, паметник със световно значение и дестинация сам по себе си. Това е може би и най-романтичната забележителност в света - построена като висша проява на вечната любов.

 

Ето и историята: Било любов от пръв поглед, когато 14-годишният Шах Джахан, внук на Акбар Велики, видял на местния парзар красива млада продавачка на коприна и перли. 5 години по-късно тя вече била негова съпруга. Бързо изминали още 16 години. През 1628 година владетелят на моголите признал на любимата си съпруга (той имал няколко) титлата Мумтаз Махал, която означавала "Бижуто на двореца."

Двамата били щастливи с любовта си, но само две години по-късно Мумтаз Махал напуснала този свят по време на раждане. Шах Джахан се зарекъл, че никога няма да се ожени отново и ще изгради над гроба на любимата си най-величествения мавзолей. Отнело 22 години на 22 000 работници да изградят това невероятно здание. Когато през 1666 г Шах Джахан умира, той е погребан до своята вечна любов.


Днес Тадж Махал е ярък образец на гениална архитектура, която съчетава най-добрите ислямски, персийски, османски и индийски стилове.

 

Най-доброто време за посещение на Тадж е на разсъмване, преди да пристигне множеството посетители. Тогава имате време да се насладите на чудната красота на Символа на любовта и да посрещнете един незабравим изгрев.

 

Вижте нашите предложения за Индия и Света на Махараджите

 


Блог
Специални предложения
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах