Съвети за Сафари в Африка


16 Март 2019

 

"Ако можех да направя само още едно нещо отново, то щеше да е да отида пак на сафари." Това казва Карен Бликсен, автор на "Отвъд Африка", по чиято книга е заснет невероятният филм с Робърт Редфорд и Мерил Стрийп.

 

Сафаритата са едни от най-вълнуващите пътувания, които можете да преживеете. Можете да изберете сафари в доста африкански страни или извън Африка - например в Индия и Шри Ланка. И все пак най-автентично си остава сафари-изживяването в саваните на Кения и Танзания.

Наред със стандартните правилата, валидни за всеки друг вид екзотично пътуване, при сафаритата има някои особености, с които искаме да ви запознаем:

 

ОПАКОВАНЕ НА БАГАЖА 

След като направите вашата резервация за сафари, ние ще ви предоставим подробен списък на дрехите и обувките, аксесоарите и медикаментите, които са ви необходими по време пътуването. Всеки член на сафарито има право на една мека чанта (сак) до 15 кг. и една ръчна дневна чанта (с камери, слънцезащитен крем, вода и др.), Ако в маршрута ви има вътрешни полети, теглото на чантите се спазва стриктно.

 

Когато опаковате, помислете за възможността авиокомпанията да забави вашия багаж. Преценете какво ще ви трябва, ако това се случи. Носете тези предмети в ръчната си чанта.

 

КЛИМАТ

Може би и вие, както много хора, очаквате че цяла Африка е винаги гореща. Тогава ще останете изненадани от студените температури на кратера Нгоронгоро. По-хладно, отколкото очаквате може да бъде и в Найроби (на 1661 м) и Аруша (на 1403 м).

Крайбрежията на Кения и Танзания, включително островите Занзибар и остров Мафия, имат много по-топъл климат.

В Африка може да вали по всяко време на годината. Дъждът е по-често срещан през април, май и ноември. През април и май дъждовете обикновено са по-силни през нощта. През месец ноември дъждовете могат са проливни, но често са кратки.

 

БЕЗОПАСНОСТ ПО ВРЕМЕ НА САФАРИ

По време на сафарито вашият водач ще ви дава инструкции за безопасност и ще ви информира кога е безопасно да се излезе от превозното средство. В ложите и лагерите персоналът често ще ви придружава до и от стаите, за да гарантира безопасността ви. Повечето ложи и лагери нямат огради. Не забравяйте, че дивите животни могат да бъдат опасни и следвайте препоръките на вашите водачи.

 

ОТПАДЪЦИ

Не изхвърляйте нищо от превозните средства, включително остатъци от храна и обелки от плодове. На местата за пикник събирайте и поставяйте в предвидените контейнери всички отпадъци. Ако в района няма контейнер, боклукът трябва да се събере и транспортира до следващата хижа.

 

ПУШЕНЕ

Пушенето не е разрешено в превозните средства. Пушачите ще имат възможност за почивки по време на пътуването, но трябва да бъдат изключително внимателни и да не оставят след себе си запалени фасове или цигари. Случайният пожар в саваната може да причини сериозни щети на околната среда и дивата природа. 

 

ДРЕС КОД

По време на сафаритата е подходящо ежедневното по-спортно облекло. Някои ложи и луксозни лагери изискват гостите да бъдат елегантно облечени за вечеря. За мъжете вечер се препоръчват дългите панталони - както за спазване на дрес-кода, така и за защита от ухапвания от насекоми. 

 

ЦИФРОВИ ФОТОАПАРАТИ

Не можете да тръгнете на сафари без добър фотоапарат с големи възможности за увеличение. Не забравяйте да вземете и няколко допълнителни батерии и карти с памет. Зарядно устройство за батериите също ще бъде от полза. Зареждате батериите винаги, когато имате възможност. Има дни, в които  зареждането е истинско предизвикателство. Препоръчваме ви да тествате всяко ново оборудване и камера преди сафарито. Този перфектен залез няма да чака да разберете как да включите камерата.

 

МЕДИКАМЕНТИ

Не забравяйте да посетите Вашия лекар няколко седмици преди да тръгнете. Вероятно ще получите съвети за ваксинации и превантивни лекарства за малария. Добре е да имате аспирин, капки за нос, таблетки за гърло, Imodium. Носете си задължително лекарствата и витамините, които приемате редовно.

 

Вижте нашите предложения за Сафари в Африка


Блог
Специални предложения
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах