Какво трябва да знаем за почивка на Малдивите


11 Март 2021

Малдивите обхващат над 1000 коралови острова, групирани в около 25 естествени атола. Малдивските острови са отделени от останалата част на света, разпръснати сред привидно безкрайния Индийски океан. Те предлагат на посетителите си истинско райско уединение. Усещането за тропически рай тук се дължи на красивите бели пясъчни плажове, блестящите сини лагуни и обширните рифове - дом на пъстроцветни морски обитатели. 

 

Малдивите са идеалното място за романтично бягство, мързелива плажна ваканция, меден месец или незабравимо отпразнуване на следващия ви специален повод.  Но тук ви очакват и множество забавления - гмуркане, шнорхелинг, водни ски, гребане, риболов, СПА посещения, романтични круизи по залез слънце и излети до идилични островчета. 

Ако ваканция на Малдивите е във плановенте ви за хубави преживявания или вече сте резервирали вашата почивка, ето какво е полезно да знаете:

 

Малдиви - Валута

Малдивската руфия (MVR) се дели на 100 лаари. Банкнотите са с номинал 500, 100, 50, 20, 10 и 5 руфии. Монетите са с номинал  2 и 1 руфии и 50, 25, 10, 5, 2 и 1 лаари.

Можете да обменяте основните конвертируеми валути в банките, в хотелите и по-големите магазини. За предпочитане е плащанията в хотелите да се извършват в щатски долари - в брой или с кредитна карта. Магазините в повечето курорти на островите приемат плащания с кредитни карти - MasterCard, Visa, American Express, Diners Club. 

 

Малдиви - Банки

Работното време на повечето банки на Малдивите е от неделя до четвъртък от 07:30 до 14:30 часа. Банкомати има в столицата Мале. При нужда тук бихте могли да изтеглите пари в брой, но е препоръчително предварително да се консултирате с банката си у дома дали вашата карта е съвместима с банкоматите на Малдивите.

 

Малдиви - Пътуване, транспорт и придвижване

Вътрешните полети на Малдивите се извършват от Националната авиокомпания Maldivian (www.maldivian.aero), която свързва Мале с провинциалните центрове Ханимаадху, Каадедху, Кадху и Ган.

Трансферите с хидроплан от летище Мале до отделни курорти се извършват от две компании - Trans Maldivian Airways (www.transmaldivian.com) и Maldivian Air Taxi (www.maldivianairtaxi.com). 

Асфалтирани пътища има само в столицата Мале и няколко други острова. Придвижването на отделните острови е лесно. Повечето от тях можете да обиколите пеша за около половин час. На разположение на гостите в повечето хотели са голф-колички. Такси може да се ползва в столицата Мале.  На другите острови таксиметровите услуги са ограничени или липсват. Така или иначе гостите на Малдивските острови обикновено прекарват цялото си време на собствения си курортен остров. При желание можете да посетите и някои от съседните острови, до които се предлагат пътувания с традиционните лодки дони. 

Трансферите от международното летище в Мале до курортите в Северната и Южната част на Мале Атол се осъществяват с моторни лодки. Трансферите до по-отдалечените курорти се извършват с вътрешни полети или хидроплани през светлата част на деня. 

 

Малдиви - храна и напитки

Водата в курортните зони, обикновено е безопасна за пиене. В останалите райони водата, която се ползва за пиене, миене на зъби или правене на лед, трябва да бъде предварително преварена или стерилизирана по друг начин. 

 

Храната в луксозните хотели и курорти обикновено е безрискова. Извън хотелите ви препоръчваме да бъдете предпазливи. Традиционната малдивска кухня е доста семпла. Състои се основно от риба, плодове и пикантни кърита. Истинска малдивска кухня можете да опитате в столицата Мале. Там ще откриете доста кафенета, които предлагат разнообразни традиционни ястия на добри цени. Можете да опитате ястия от свежи морски дарове - различни видове риба или октопод. Не пропускайте да пробвате традиционната Малдивска закуска Kavaabu - вкусни пържени топчета, приготвени от ориз, риба тон, кокос, леща и подправки. Различните видове кърита също са част от традиционната кухня. Приготвят се най-често с пилешко или телешко месо. Листата от къри се добавят като подправка към много от малдивските ястия.

Кухнята в ресторантите на курортите е международна. Баровете в хотелите предлагат широка гама алкохолни и безалкохолни напитки. Консумацията на алкохол извън курортите и в столицата Мале е забранена. Местните жители не консумират алкохол. Традиционните малдивски напитки са Sai (чай - любимата напитка местните жители) и Raa (леко ферментирало палмово вино).

 

Малдиви - Бакшиши

Стандартният бакшиш за добро обслужване в ресторантите в международен стил в Мале е 10-15%. В местните кафенета не се очаква да оставяте бакшиш. В курортите такса обслужване в размер на 10-15% обикновено е включена в цената на храната и напитките. Не се очакват допълнителни бакшиши, въпреки че служителите, които ще ви помогнат за багажа със сигурност ще оценят бакшиш (например 1 щатски долар на чанта). 

 

Малдиви - Климат

Малдивските острови са благословени с добър тропически климат почти през цялата година. Тук времето е топло дори през влажния сезон и температурата през всички месеци е средно между двадесет и седем и тридесет градуса. Летният мусонен сезон Hulhangu продължава от май до ноември. В тези месеци могат да се очакват по-големи валежи, по-силен вятър и повече облаци, особено на южните острови. Въпреки това през тези месеци често посетителите се радват на дълги часове ярко слънце след кратките, проливни дъждове на мусона. Не можем да не отбележим, че през този сезон на годината на Малдивите се наблюдават най-живописните залези. 

Сухият мусонен сезон Iruvai започва през януари и продължава до април. Тези месеци се характеризират с по-ниска влажност (около 75%) и по-малко валежи. Февруари и март са най-предпочитаните месеци от европейските гости, които търсят слънце и топлина по време на европейската зима. 

 

Малдиви - Дрехи за вашата ваканция

Най-подходящото облекло за ваканция на Малдивите са дрехите от леки памучни материи. Освен банските костюми, вземете фини дрехи, които могат да прикрият ръцете и краката ви от слънцето при нужда. Слънцезащитните продукти с висок защитен фактор, шапката и слънчевите очила са задължителни.

 

Малдиви - стандарти за електричество

Повечето електрически контакти на Малдивите са един от трите типа: европейският тип C,  британският тип G и индийският тип D. За да сте сигурни, че можете да използвате уредите си без проблем е най-добре да си носите универсален адаптер. Електрическото напрежение на Малдивите е между 220 и 240 волта. 

 

Малдиви - Интернет

Интернет може е достъпен в повечето райони на Малдивите. В много от кафенетата в Мале има WiFi. Почти във всички курорти може да се ползва безжичен интернет, но той често е платен.

 

Пожелаваме ви чудесна ваканция на Малдивите!

 

Ако все още не сте резервирали пътуването си, разгледайте нашите предложения за Почивка на Малдивите

 


Блог
Специални предложения
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах