Застраховка Отмяна на пътуване с включено покритие за COVID 19

23 Септември 2020

 

От известно време първият въпрос, който ни минава през ума когато започнем да планираме пътуване е „Какво ще стане с парите ми, ако не мога да пътувам?“ Добрата новина, е че вече съществуват застрахователни продукти, които наред със стандартните рискове за отказ от пътуване покриват и новия риск COVID 19. Те дават сигурност и спокойствие в непредвидени ситуации, които могат да доведат до отмяна или прекъсване на пътуване. Вече можете да застраховате сумите по потвърдени и предплатени пътувания, които вашият туроператор няма възможност да възстанови предвид ангажиментите към доставчиците по пътуването. С новите застрахователни продукти можете да се защитите от финансови загуби, свързани с този тип неустойки и допълнителни разходи.

В тази статия ще ви представим отговорите на най-често задаваните въпроси, свързани с новия застрахователен продукт BG Trip Cancellation Plus 2004 на застрахователя Allianz Travel. Препоръчваме ви да се запознаете с цялата информация, ако планирате пътуване или вече сте резервирали такова, но до началото му има поне 45 дни.

ВАЖНО: Поради динамиката и промените при официалните препиръки и забрани за пътуване, преди да наравите застраховка Отмяна на пътуване задължително се уверете, че няма такава забрана за Вашата дестинация и за Вашите дати. Застрахователни полици, закупени по времето на вече известна забрана за пътуване, ще имат силно ограничено застрахователно покритие, и Ви препоръчваме, да НЕ закупувате туристическа застраховка при тези обстоятелства. Препоръчваме ви да не резервирате пътуване за тази дестианция за тези дати. Обсъдете възможните алтернативи с вашия туоператор. Той със сигурнотст има възможност да ви предложи по-сигурни места и периоди.

Въпрос:  В случай, че преди пътуването си се заразя с Корона вирус и поради тази причина се наложи да отменя пътуването, застраховката покрива ли тези разходи или това попада под изключението за пандемия / епидемия според Общите условия на застрахователя?

Отговор: Ако се разболеете от COVID-19 или сте поставен под карантина поради съмнение за заболяване и следователно трябва да отмените планираното пътуване, застраховката покрива възстановяването на разходите за анулиране на пътуването.

 

Въпрос: Нямам възможност да пътувам, защото съм под карантина. Това покрива ли се от застраховката?

Отговор: Ако сте поставен под карантина поради съмнение за заболяване с COVID-19 и следователно трябва да отмените планираното пътуване, застраховката покрива възстановяването на разходите за анулиране на пътуването.

 

Въпрос: Застраховката покрива ли предписан или доброволен тест за Корона вирус преди заминаването?

Отговор: Не, разходите за задължителни или превантивни здравни тестове, необходими за началото, продължаването на пътуването или за завръщане от пътуването, няма да бъдат възстановени.

 

Въпрос: Резервирал съм пътуване в държава, в която все още няма заразени с Корона вирус или няма официално предупреждение за пътуване. Въпреки това мисля, че не трябва да пътувам. Какво мога да предприема?

Отговор: Опасението и страхът от зараза не е застрахована причина за отмяна на пътуване. Това означава, че в случай на отмяна на Вашето пътуване, Алианц Травел няма да възстанови Вашите разходи.

 

Въпрос: Резервирал съм пътуване в държава, в която вече има официално или поне частично предупреждение за пътуване.  Какво мога да предприема?

Отговор: В държави или райони, в които има предупреждение за пътуване от степен 5 и 6, няма застрахователно покритие. В случай че сте резервирали пътуване чрез туроператор, е възможно да поискате да смените датата на пътуване с друга алтернативна дата и да направите повторна резервация. Свържете се непременно с Вашия туроператор.

 

Въпрос: Моят полет е анулиран. Какво мога да предприема?

Отговор: Независимо от Корона вируса Вашата авиокомпания трябва да Ви предостави алтернативна дата за полет. Свържете се непременно с Вашия туроператор или с авиокомпанията.

 

Въпрос: Покриват ли се разходи, ако ми бъде отказано отпътуване от летището (например София) поради повишена телесна температура.

Отговор: Разходите за закъсняло пристигане до мястото за почивка или отделно връщане до родината могат да бъдат покрити според вида и качеството на резервираното и застраховано пътуване (ако такова покритие е включено в избрания застрахователен продукт), но не повече от самолетни разходи в пътническа класа за директното пристигане до мястото за почивка или до родината.

 

Въпрос: Какво трябва да направя, ако нивото на предупреждение за пътуване в страната, в която се намирам се увеличи до 5 или 6 по време на престоя ми там? Ще получа ли платените  от мен разходи за неконсумирани услуги. Застраховката покрива ли разходите за връщане в държавата?

Отговор: Трябва да предприемете незабавно връщане в родината (т.е. възможно най-скоро). Всякакви допълнителни разходи за отделно връщане няма да бъдат възстановени в случай на закъсняло прибиране. Според избрания застрахователен пакет се осигурява защита при прекъсване на пътуването, както и отделно връщане до родината, в случай на заболяване или подозрения за COVID-19, като и при възникнала пряка опасност за здравето и живота на застрахованото лице. Трябва да се следват инструкциите и разпоредбите на местните власти. При възникнала ситуация, свързана с прекъсване на пътуването трябва да се обърнете към вашия туроператор или доставчик на услугата, за да получите допълнителна информация по отношение на възстановяване на разходи за неконсумирани услуги, след което може да се обърнете към застрахователя за завеждане на щета.

 

Въпрос: В курорта или в хотела, в който се намирам е наложена карантина по време на моето пребиваване и нямам възможност да напусна хотела /населеното място, държавата/. Поради тези обстоятелства за мен възникват допълнителни разходи за връщане и за удължено настаняване в хотела. Тези разходи ще бъдат ли покрити?

Отговор: Застраховката покрива събития, свързани пряко със застрахованото лице и неговото здраве. Не е покрита карантина, която се прилага изцяло върху или за част от населението, кораб, хотел или географски район, или която се прилага въз основа на района от/до/през  който пътува лицето. В случай че пътуването е част от резервиран пакет, който сте закупили чрез туроператор, моля обърнете се за информация към него. В случай че сте резервирали самостоятелно вашето пътуване, моля обърнете се за информация към хотелиера и следвайте разпоредбите на местните власти. 

 

Въпрос: Ще бъдат ли покрити допълнителни разходи за настаняване, ако съм поставен под карантина?

Отговор: Да, покрити са допълнителни разходи за настаняване (в случай на лична карантина) до максимум 2000 лева на застраховано лице.

 

Въпрос:  Има ли застрахователно покритие, ако круизен кораб е поставен под карантина.

Отговор: Не, защото това е вследствие разпоредби на властите. Не е покрита карантина, която се прилага изцяло върху или за част от населението, кораб, хотел или географски район, или която се прилага въз основа на района, от/до/през който пътува лицето.

 

Въпрос: Моят работодател е наложил 14 дни работа от вкъщи за всички служители,  които се връщат от почивка от определени райони или държави. Мога ли да отменя или откажа пътуването по тази причина?

Отговор: Нареждането на Вашия работодател, служителите да не идват в офиса, не е застрахована причина за отмяна на пътуване (съгласно Общите условия на застрахователя) и разходите не се възстановяват от Алианц Травел.

 

Въпрос: Какво се случва  с моята туристическа застраховка, в случай че пътуването не се осъществи?

Отговор:  Ако Вашето пътуване не се осъществи поради официално предупреждение за пътуване, имате право на възстановяване на аликвотна част от премията, която още не е използвана за покритие на риска. Всяко искане за възстановяване на премия се оценява индивидуално.

 

Въпрос: Каква е цената на застраховката? 

Отговор: Цената на застраховката зависи от сумата по вашия Договор за тристическо пътуване.

Обърнете се към екипа на Посейдон Холидейс за информация за тарифите и пълните Общи условия на застраховката.

 

Важно уточнение HАКРАТКО: Издадени предупреждения за пътуване, страх за предприемане на пътуване или груба небрежност остават като изключени събития.

  • Пандемия и епидемия продължават да съществуват като изключения в Общите условия.

    Например ако пътуването бъде отменено от туроператора заради Ковид-19, това събитие е изключен риск по застрахователното покритие.

    Следните събития също остават изключени от обхвата на застраховките:
  • Пътуване до държави/райони, за които властите са издали предупреждения за пътуване (степен 5 или 6)
  • Страх от предприемане на пътуване
  • Отказ за спазване или несъобразяване с правила и разпоредби в съответната дестинация
  • Груба небрежност и умишлено заразяване с Ковид-19

  

ВАЖНО: Отговорите на застрахователя са актуални към момента на публикуване на тази статия. За актуализиране и допълнителна информация можете да посетите сайта на застрахователя: https://www.allianz-assistance.bg/uslugi/chesto-zadavani-vaprosi.html#

Източник: https://www.allianz-assistance.bg/

 


Блог
Специални предложения
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах