Важна информация COVID-19 !


14 Май 2020

Скъпи клиенти,

По повод здравната обстановка по света,  публикуваме информацията, която получаваме директно от авиокомпаниите за предприетите мерки от тяхна страна, както и условия за отмяна или отлагане на предстоящите Ви полети.

В резултат на текущата ситуация, свързана с COVID-19, горещо ви препоръчваме винаги да проверявате правилата за пътуване на официалните уебсайтове, преди да предприемете пътуване.
Възможно е, да не ви бъде позволено да влезете в страната на местоназначение (ако не сте гражданин / местно лице на страната на пристигане) или ще се прилага карантина при пристигането.
Също така може да има ограничения за пътници от определени националности, прилагани от органите на съответната държава. Правилата се променят ежедневно, затова винаги се уверете, че разполагате с най-актуалната информация.

Пълният списък с ограничения за пътуване както и подробна информация за специалните пропускателни режими за пътници, които са пребивавали на територията на държави с регистриран голям брой заразени с  COVID-19 може да намерите на следния линк:

https://www.iatatravelcentre.com/international-travel-document-news/1580226297.htm

Информация за пътуванията, както и индексът на риск при пътуване в различните държави, може да бъде намерена и на сайта на МВнР – в рубриката за „Съобщения на Ситуационния център“ (https://mfa.bg/bg/customnews/main/24736), както и в рубриката „Пътувам за“ за всяка отделна държава https://www.mfa.bg/bg/embassyinfo

Във връзка със зачестилите запитвания от страна на клиенти по отношение на рестрикции и възможност за пътуване до определени държави, най-актуална е информацията на ситуационния център на Министерство на Външните Работи.

Телефони на центъра:

– в работно време на: +359 2 948 24 04+359 2 971 38 5602 948 305202 948 255202 948 2085;
– В извънработно време: оперативен дежурен – +359 2 948 24 04+359 893 339 616; и на имейл адрес crisis@mfa.bg.

 

 1. На голяма част от летищата по света е въведена допълнителна проверка за сигурност с проверка на температурата на пасажерите. Ако имате температура или не се чувствате добре при пристигане или в междинното летище, най-добре е незабавно да потърсите медицинска помощ. Допълнително преди да кацнете, в по-голяма част от Европейските държави, ще Ви бъде изискано да попълнете следната форма https://www.iata.org/contentassets/07a397c1164d45e794c22949c75a95ac/public-health-passenger-locator-form.pdf
 2. Важно е да знаете, че при пристигане в България остава в сила задължителна карантина от 14 дни при влизане в страната на български граждани или граждани от други страни (валидно към дата 14 май 2020).
 3. Ако се притеснявате да пътувате и желаете да промените Вашите планове, нашият екип следи политиките на всички авиокомпании и ще Ви съдейства в защита на Вашите интереси и права;
 4. Анулации и промени са възможни само преди датата на заминаване по вашия самолетен билет. В противен случай е възможно да нямаме права за промени или анулации по пътуването. В тази връзка ви съветваме да се свържете с обслужващия Ви офис не по-късно от 24 часа преди Вашия полет;

  

NEW от 27.04.2020г. и към днешна дата:

Възможно е по време на проверките преди полет от България, на летище да бъдат поискани допълнителни медицински документи, удостоверяващи здравния статус на пътуващите. Практиката през последните седмици показа, че съществува възможност пътници с неизрядни медицински или други документи, да не бъдат допускани на борда. В тази връзка е необходимо всеки пътник да провери предварително изискванията, касаещи конкретния полет и дестинация, за да избегне отказ от качване на борда!
Туристическият агент може да се ангажира с проверка на изискваните документи за всеки един полет, дестинация и пътник. Въпреки това, се опитваме да съдействаме максимално и за целта сме подготвили следните възможности за получаване на актуална информация за всяка една дестинация:

Пълен списък с въведени мерки по отношение на влизане и излизане на територията на 90 държави към 11 май 2020г: List_90Countries_14may20

Този списък се обновява ежедневно и може да бъде намерен на страницата на Министерството на Външните Работи:  https://mfa.bg/bg/customnews/main/24736 ,в случай, че не сме публикували актуална версия.

*За високо рискови зони се определят всички летища в държави, обозначени като такива на интернет-страницата на Агенцията на ЕС за авиационна безопасност – EASA. Актуален списък на високо рисковите зони и летища може да бъде намерен на следния линк: Летища във високо рискови зони в Европа

Във връзка със зачестилите проблеми на пътници по отношение на рестрикции и възможност за пътуване до определени държави, най-актуална е информацията на ситуационния център на Министерство на Външните Работи.

Телефони на центъра:

– В работно време на: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56; 02 948 3052; 02 948 2552; 02 948 2085;
– В извънработно време: оперативен дежурен – +359 2 948 24 04, +359 893 339 616; и на имейл адрес crisis@mfa.bg.

Допълнително може да проверите и страницата на МВнР, където се публикуват актуални изисквания на всяка държава при пътуване: https://www.mfa.bg/bg/embassyinfo

Полезна информация за граничните изисквания на конкретна дестинация, може да получите и от Гранична Полиция на Летище София:

+359 2 937 3050

Важно е да знаете, че при пристигане в България остава в сила задължителна карантина от 14 дни при влизане в страната на български граждани или граждани от други страни (валидно към 14 май 2020).

Алармираме и за ситуации, в които български граждани са връщани от крайната дестинация на полета си, поради липсващи документи или като не отговарящи на условията за влизане в страната. В случай, че не сте открили или не сте получили достатъчно информация от страна на Българските власти, Ви съветваме да проверявате изискванията на държавата по дестинацията на полета на Вашите пътници, директно в официалните страници на съответните държавни органи. 

 

 

Във връзка с Covid-19, авиокомпаниите са изключително активни в мерките за защита на своя персонал и пътниците на борда, за да осигурят комфортен и безопасен полет на всички.
Към момента всички авиокомпании изпълняват почти аналогични процедури, част от които са:

 • Обучения и проверки по безопасност на персонала
 • Високо ниво на хигиена на самолетите и на борда
 • Специални проверки на всяко летище
 

В продължение на всички взети мерки дотук, част от авиокомпаниите въвеждат и задължително носене на лична предпазна маска по време на целия полет, за да осигурят максимална защита. При неизпълнение, е възможно отсега нататък да им бъде отказван достъп на борда.
Моля, уверете се, че носете собствената си маска и я носете правилно през цялото си пътуване! Ако имате друга защитна екипировка като ръкавици или щитове, това също се препоръчва. Ако имате полет над 4 часа, препоръчваме Ви да носите повече от една маски за лице.

 

  
Ще се погрижим да актуализираме за Вас регулярно списък на авиокомпаниите, които въвеждат задължително носене на персонална маска по време на целия полет.

Списък към дата 11 май 2020г.:

 

 • Bulgaria Air 
 • Wizz Air
 • Lufthansa Group: Lufthansa, Austrian Airlines, Swiss Airlines, Brussels Airlines, Eurowings
 • Air France
 • KLM
 • Singapore Airlines
 • Silk Air
 • Malaysia Airlines
 • Korean Air
 • United Airlines
 • Delta Air Lines
 • American Airlines
 • JetBlue Airways
 • Southwest Airlines
 • Air Canada


Имайте предвид, че тенденцията е това изискване да се въведе постепенно от всички авиокомпании, така че препоръчвайте на всички пътници носенето на маска по време на полет!


Блог
Специални предложения
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах